Nyheder
Slagelse - Nyheder - Liste med nyheder - Hvad har gebisser, patronhylstre, underbukser, kondomer, mobiltelefoner og tamponer til fælles?

Hvad har gebisser, patronhylstre, underbukser, kondomer, mobiltelefoner og tamponer til fælles?

16/11/2023

Svaret er, at ingen af delene hører til i toilettet.

D. 19. november markerer vi FN-mærkedagen, Verdens Toiletdag. Dagen markeres verden over og bidrager til at sætte fokus på de godt 2,4 milliarder mennesker verden over, der lever i en tilværelse uden adgang til rent vand og anstændige toiletforhold.


I Danmark er adgangen til rent vand og anstændige toiletforhold ikke et udbredt problem, og internationalt modtager vi stor anerkendelse for at være blandt de bedste lande i verden til at transportere, rense og genanvende spildevand og efterladenskaber fra toilettet.


Men, men, men…

Ikke alt er dog rosenrødt, og vi kæmper i Danmark med et andet stort problem – nemlig at alt for mange benytter toilettet som en skraldespand for bind, tamponer, engangsvaskeklude, kondomer, vatpinde og andet mindre husaffald. Alene i Næstved Kommune skylles i omegnen af 49.000 kilo affald ud i toilettet om året.


Afløbet er ikke nogen magisk portal, hvor ting bare forsvinder ud i den blå luft. Konsekvenserne ved de mange ton affald i kloakkerne er, at det risikerer at ødelægge både pumper og kloakrør samt at koste dyrt for både miljøet og lokalsamfundet, der står med regningen og udfordringerne, når ødelagte kloakrør medfører oversvømmelser, og omkostningerne til reparationerne skal dækkes.


Det kan bl.a. se sådan ud i vores pumper, når man skyller klude m.v. i toilettet:


Klude fra pumpe


Vi gentager som så ofte før: Kun tis, afføring, wc-papir (og opkast) må skylles ud i toilettet.


Læs mere - og test dig selv i, om du har styr på de gode toiletvaner